Anunturi‎ > ‎

Aspecte de eticheta si siguranta

posted Apr 13, 2012, 8:16 AM by ovidiu ratiu
In vederea stagiului (si nu numai), si cu scuzele de rigoare catre cei pentru care aceste lucruri sunt deja bine cunoscute, va invit sa studiati  aspectele de mai jos:
 
- Tinuta este gi (costum de aikido/judo). Pentru Iaido, tinuta include hakama indiferent de grad. Daca nu aveti hakama, se poate si fara. Pentru Aikido, hakama se poarta de la shodan in sus (eventual de la 1kyu daca asa e obiceiul la dojo-ul de provenienta). Cei care doresc sa participe la antrenamentul de Iaido dar nu au sabie pot folosi un bokken. Pentru cei care nu au bokken, vom aduce cateva in plus.

- Daca ati intarziat sau trebuie sa intrati/iesiti de pe saltea in timpul antrenamentului, prindeti privirea instructorului si asigurati-va ca observa ce faceti.

- Salutul la inceputul si sfarsitul antrenamentului de Iaido include si un salut catre sabie - cei care nu stiu cum pot invata usor observandu-i pe ceilalti. Sabia sau bokken-ul se poarta in timpul antrenamentului pe partea stanga cu taisul in sus iar in timpul salutului pe partea dreapta cu taisul in sus sau asezata pe saltea cu taisul in exterior.

- Daca instructorul demonstreaza pentru toata lumea, pozitiile corecte ale participantilor sunt, in ordinea preferintei, seiza, tatehiza, picioarele incrucisate sau pe un genunchi (ultima pentru cei cu probleme articulare). Daca instructorul demonstreaza pentru un grup restrans sau pentru un singur participant, cei din jurul lui adopta una din pozitiile anterioare ca semn de atentie si ca masura de siguranta, evitandu-se astfel accidentarea instructorului de catre cei care se antreneaza in zonele adiacente.Daca instructorul se adreseaza unui participant sau unui grup restrans in cadrul antrenamentului de Iaido, sabiile se introduc in teaca si bokken-urile in centura pe durata conversatiei.

- Pe intreg parcursul antrenamentului de Iaido fiti constienti de prezenta colegilor in jurul vostru si amintiti-va ca multi nu cunosc si nu pot anticipa traiectoriile sabiei si se pot prin urmare plasa neintentionat exact in locul unde urmeaza sa ajunga lama voastra.

- Pentru a evita accidentarile pe parcursul antrenamentului de aikido, amintiti-va ca nage este raspunzator pentru traiectoria lui uke, pentru timing-ul si pentru locul aruncarii. Aruncarile se executa de preferinta in afara, inspre marginile saltelei. Deasemenea daca nage este mai avansat tehnic, el are responsabilitatea de a-si regla forta aruncarii dupa nivelul lui uke.

 Din nou imi cer scuze pentru repetarea unor lucruri stiute dar ele sunt utile pentru aceia care sunt la inceput si ultimul lucru pe care ni-l dorim este o accidentare.

Comments